Raspresentation


Här finns information om Sibiriska Katten och Neva Masquerade.
Färggalleri för de båda raserna finns under fliken "Om rasen". Skicka gärna in bilder på katter som inte finns med i färggallerierna.

Sibirisk katt, en ny ras från huskatter i Ryssland
En spinnande kraftfull katt, som är intelligent och lojal mot människor, som älskar sin familj över allt annat. En ursprunglig tamkatt, med egenskaper som utvecklades under århundraden utifrån den miljön och den kultur som format den. Den har funnits till sällskap, både i små byar som i stora städer.
Några av den sibiriska kattens medfödda egenskaper är; en otrolig tålighet mot vinterfrosten, mot sommarhettan, mot höststormen. Den sibiriska katten blir inte ens blöt i regnet! Det trivs trots hård kyla med sin skyddande päls, med tassarnas tjocka tofsar som isolerar, med öronens runda form med tofsar och med den breda svansen runt sig när den sitter på den lurviga rumpan och håller värmen.
I Ryssland kan villkoren att överleva vara hårda för katter. Den sibiriska katten har den vitaliteten som behövs, den är smidig och har utvecklat en stor skicklighet från generation till generation. Ryssland är ett stort land, de har 13 olika tidszoner. Det finns Sibiriska katter från olika delar av landet och med lite olika uttryck och anlag. Alla sibiriska katter har sin personlighet. Men alla har de ovan nämnda egenskaperna.

En bra film om Sibirisk katt och Neva Masquerade
(Här finns fler youTube-filmer att välja)

 

Från huskatt till raskatt

1980 öppnade de stora politiska förändringarna i Ryssland, dörrarna till väster, och snart upptäcktes den sibiriska huskattens alldeles egna unika egenskaper bland världens kattraser. Då började ett medvetet avelsarbete, med ett noggrant urval av sibiriska katter för att få den Sibiriska katten till en egen ras. Pionjärarbetet för att standardisera denna ras gjordes i två parallella spår av kattklubben i St Petersburg och i Moskva. Den första standarden för den sibiriska katten skapades i St Petersburg 1987.

I Moskva hölls den första internationella kattutställningen i maj 1989. Då fanns 190 katter i katalogen, varav 12 var Sibiriska katter i gruppen för okända semilångår/långhår. Ingen av de Sibiriska katterna hade registrerade föräldrar. Hursomhelst är bilagan med huskatterna mer anmärkningsvärd. Där återfinns den maskade Mars som på efterföljande utställning blir novisgodkänd som Sibirisk katt och blir en känd avelshane som återfinns i många av våra katters stamtavla.

September 1989 på en kattutställningen i Riga finns i delen för icke officiella raser både Sibiriska katter och Neva Masquerade. I novisklassen fanns den berömda Roman och i den öppna klassen fanns den tidigare novisen maskade Ricky som senare fick många avkommor med Selina.

Selina återfinns i novisklasen som … Balines. Hon blir överflyttad till den Sibiriska kattrasen under utställningen. Många sällskapskatter genomgår detta förfaringssätt med start i novisklassen.

September i Moskva samma år. De sibiriska katterna var 26 st, av de 244st katalogförda katterna. Vi kan följa ödet av ”Balines” pojkarna födda 1988, som hade blivit funna i Samara av Irina Gorinova med deras äldre mor och syster i samma färg. Hannarna blev också överflyttade till den Sibiriska rasen, hade sedan utställningsframgångar och levde ett långt liv.

Den 16 september 1989 ansökte en grupp av uppfödare från Leningrad och Moskva om godkännande av den Sibiriska katten. Rasen blev registrerad i Augusti 1990. Samtidigt blev den maskade sibiriska katten registrerad som en färgvariant med ett andranamn ”Neva Masquerade”. Nu finns den Sibiriska katten i SFF´s utställningskataloger i kategorin för semilånghår med en separat färggrupp för maskade Sibiriska katter (Neva Masquerade).

På utställningen i januari 1991 arrangerad av klubben Kotofei fanns 342 katalogförda katter. 119st var Sibiriska katter varav 29st maskade. Novisklassen innehöll 50 Sibiriska katter med 13 maskade. Den äldsta katten var närmare 10 år gammal, men hon visades upp i novisklassen. Det var många djur av den första generationen med enbart födelseattest avkomma till Roman, Mars och dussin av andra tidigare noviser. (För att kunna byta födelseattesten mot stamtavla, måste den första generationens efterkommande bli värderad av domare).

WCF (World Cat Federation) var den första internationella organisationen som antog standarden för den sibiriska katten år 1991. Andra organisationer följde WCFs exempel. ACFA, GCCF, CFA och WCF har godkänt maskade sibirier.

FIFe godkände rasen 1998, men FIFe utelämnade den maskade Sibiriska katten och godkände enbart den sibiriska katten i skogkattfärgerna som enda organisation. Januari 2009 har dock FIFe preliminär godkänt den maskade sibireriern som en syskonras som kallas Neva Masquerade.

År 2000 importerades 10 sibiriska katter till Sverige. Det var ryskan Vera Brännström (Marklin- Kravtsova) som tillsammans med väninnan Gunilla Wikström importerade 10 katter från St Petersburg och Moskva i Ryssland. Tidigare fanns i Sverige två kastrerade honor, ursprungligen från Finland. En Sibirisk hona i Sverige fick en kull med maskad avkomma, men då hanen var av annan ras, räknas de som huskatter, men det bevisar att även skogkattsfärgade Sibiriska katter kan bära anlaget i många generationer innan det bli synligt i vissa fall, om båda föräldrarna bär anlaget. I mars 2007 föddes den första Neva Masqueraden i Sverige. Han heter S*Aleigas Chagall, han har också en ”Full” stamtavla med skogkattsfärgade sibiriska katter och syskon, men han hade en icke godkänd färg för SIB x. Under 2008 föddes ytterligare 9st NEM i Sverige.

2019 fanns 15500st Sibiriska katter registrerade i SVERAK och ca 3600 st Neva Masquerade.

Sammanställt och översatt av Airi Andersson

Källförteckning:

www.signeringen.se

www.sverak.se

www.siperiankissa.fi

Dr. Irina Sadovnikova int WCF all breed judge artikel “The Siberian cat” The history of love and public recognition.

Här är länkar till standard för Sibirisk katt och den maskade Sibiriska katten som kallas Neva Masquerade.

CFA

WCF TICA FIFe

mail    signeringen@gmail.com                     Följ oss på facebook 32 32                         

Webbmaster:  Annica Bergström                Administratörer: Airi Andersson  & Mia Skoog   

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com